Znajdujesz się w środowisku testowym kuchniasklep.pl
Notice ImageKup na raty i spłacaj po wakacjach! Nawet 10 rat RRSO 0% do spłaty po 3 miesiącach

Krewetki w tempurze

45 min
10 porcji

Tempura jest jednym z najbardziej popularnych dań kuchni japońskiej, obecnie znanym na całym świecie. Japończycy łączą ją z wieloma składnikami w tym z owocami morza i warzywami. Krewetki w tempurze to świetna propozycja na wyrazistą, chrupiącą przekąskę podaną podczas imprezy czy spotkania ze znajomymi. Będą też stanowić ciekawą kolację lub dodatek do obiadu (zazwyczaj podawane są z ryżem lub miską zupy z makaronem). Ich przygotowanie nie jest trudne, choć wymaga trochę czasu.

kalorie
82
tłuszcze
6g
nasycone
5g
cukry
1g
sól
102mg
białka
2g
węglowodany
5g
Krewetki w tempurze
krewetki tygryskie
10 sztuk
mąka kukurydziana lub ziemniaczana
wg uznania
olej roślinny np. rzepakowy
720 ml
duże jajko
1 sztuka
mąka uniwersalna
120 g
zimna woda
200 ml
cukier (opcjonalne)
2 łyżeczki
dashi (opcjonalne)
180 ml
mirin (opcjonalne)
2 łyżki stołowe
sos sojowy (opcjonalne)
3 łyżki stołowe

Wstępne przygotowanie krewetek

Usuń główki krewetek, jeśli nadal je posiadają. Następnie zdejmij skorupki, zostawiając ostatni segment i ogon. Używając szpikulca pozbądź się żył, wsuwając go w krewetki blisko głowy i pociągając do siebie. Natnij krewetki od spodniej strony, po czym odetnij końcówkę ogona w każdej z nich. Przesuwając nożem w przód i w tył, pozbądź się wody z ogonów. Usuń pozostały fragment skorupki i delikatnie nagnij krewetki, by je nieco wyprostować.

Przygotowanie ciasta do tempury

Przygotuj duże jajko, mąkę uniwersalną i wodę. Przesiej mąkę do dużej miski. W drugiej misce lub w miarce umieść zimną wodą i dodaj do niej jajko (ważne by nadal było zimne). Dokładnie wymieszaj ze sobą, używając trzepaczki, po czym usuń powstałą na wierzchu pianę. Powoli wlewaj do mąki, mieszając. Ciasto nie musi być całkiem gładkie, ważne jednak by pozostało chłodne.

Obtaczanie krewetek w tempurze i smażenie

Podgrzej olej do temperatury 170-180ºC w woku lub średniej wielkości garnku. Do miski lub głębokiego talerza wsyp mąkę kukurydzianą lub ziemniaczaną i obtocz w niej krewetki. Następnie obtocz krewetkę w tempurze i wrzuć do rozgrzanego oleju. Smaż przez około 2 minuty, do czasu aż tempura nabierze złotego koloru. Przygotuj tak wszystkie krewetki. Możesz smażyć po kilka jednocześnie. Usmażone krewetki umieść na kratce z papierem do pieczenia, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Przygotowanie sosu (opcjonalne)

Przygotuj opcjonalne składniki wymienione na końcu listy. Wymieszaj je ze sobą w niewielkim rondlu, a następnie zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj do czasu całkowitego roztopienia się cukru. Zdejmij z kuchenki i pozostaw na boku, by przygotować resztę. Podaj w niewielkiej miseczce obok krewetek.

Podanie i przechowywanie

Podaj z sosem lub same w sobie, serwując krewetki w miseczce, głębokim lub płaskim talerze. W przypadku pozostania krewetek, możesz je umieścić w szczelnym pojemniku i przechowywać w lodówce do 2 dni.