Znajdujesz się w środowisku testowym kuchniasklep.pl
Notice ImageKup na raty i spłacaj po wakacjach! Nawet 10 rat RRSO 0% do spłaty po 3 miesiącach

Masala Chai

20 min
1 duży kubek

Masala Chai to indyjska czarna herbata z mlekiem i mieszanką przypraw wśród których zazwyczaj znaleźć można cynamon, goździki, imbir oraz kardamon. Choć oryginalnie przygotowywana jest z herbaty pochodzącej z prowincji Assam lub Darjeeling, można ją przygotować używając innej mocnej herbaty w postaci liści lub torebek. Masala chai to propozycja dla osób lubiących aromatyczną, słodką, rozgrzewającą herbatę. W prezentowanym przepisie użyto zwykłego mleka, jednak w razie potrzeby zastąpić je można np. mlekiem migdałowym lub sojowym.

kalorie
103
tłuszcze
3.1g
nasycone
0g
cukry
12.2g
sól
200.9mg
białka
1.9g
węglowodany
17.7g
Masala Chai
herbata czarna
1-2 łyżki lub 1-2 torebki
woda
1 szklanka
mleko pełne lub roślinne
1 szklanka
cukier
2-3 łyżeczki
goździki
3-4 całe
imbir
2-3 plasterki
laska cynamonu
połowa
zielone strąki kardamonu
5-7 sztuk
anyż (opcjonalne)
1-2
ziarna pieprzu (opcjonalne)
5-7 sztuk

Przygotowywanie naparu z herbaty i przypraw

W moździerzu lekko zmiażdż goździki i strąki kardamonu. Jeśli dodajesz anyż oraz ziarna pieprzu także je rozgnieć. Wrzuć przyprawy do garnka i zalej wodą. Dodaj czarną herbatę, połowę laski cynamonu oraz plasterki imbiru. Postaw na gas. Doprowadź do wrzenia, jednak nie gotuj - może to sprawić, że herbata będzie bardziej gorzka. Po osiągnięciu wrzenia wyłącz gaz i pozostaw napar na co najmniej 10 minut (jeśli masz czas możesz pozostawić go na kilka godzin).

Dodawanie mleka i cukru

Po podanym w poprzednim kroku czasie do garnka wlej wybrane mleko. Ponownie zagotuj i wyłącz ogień. Dodaj cukier i wymieszaj dokładnie. Opcjonalnie możesz użyć miodu lub syropu klonowego. Spróbuj niewielką ilość. Jeśli herbata jest zbyt gorzka, dodaj więcej słodzika.

Serwowanie

Podawaj na gorąco w filiżankach lub glinianych kubeczkach.