Masala Chai to indyjska czarna herbata z mlekiem i mieszanką przypraw wśród których zazwyczaj znaleźć można cynamon, goździki, imbir oraz kardamon. Choć oryginalnie przygotowywana jest z herbaty pochodzącej z prowincji Assam lub Darjeeling, można ją przygotować używając innej mocnej herbaty w postaci liści lub torebek. Masala chai to propozycja dla osób lubiących aromatyczną, słodką, rozgrzewającą herbatę. W prezentowanym przepisie użyto zwykłego mleka, jednak w razie potrzeby zastąpić je można np. mlekiem migdałowym lub sojowym.

Przygotowywanie naparu z herbaty i przypraw
W moździerzu lekko zmiażdż goździki i strąki kardamonu. Jeśli dodajesz anyż oraz ziarna pieprzu także je rozgnieć. Wrzuć przyprawy do garnka i zalej wodą. Dodaj czarną herbatę, połowę laski cynamonu oraz plasterki imbiru. Postaw na gas. Doprowadź do wrzenia, jednak nie gotuj - może to sprawić, że herbata będzie bardziej gorzka. Po osiągnięciu wrzenia wyłącz gaz i pozostaw napar na co najmniej 10 minut (jeśli masz czas możesz pozostawić go na kilka godzin).
Dodawanie mleka i cukru
Po podanym w poprzednim kroku czasie do garnka wlej wybrane mleko. Ponownie zagotuj i wyłącz ogień. Dodaj cukier i wymieszaj dokładnie. Opcjonalnie możesz użyć miodu lub syropu klonowego. Spróbuj niewielką ilość. Jeśli herbata jest zbyt gorzka, dodaj więcej słodzika.
Serwowanie
Podawaj na gorąco w filiżankach lub glinianych kubeczkach.