Znajdujesz się w środowisku testowym kuchniasklep.pl
Notice ImageKup na raty i spłacaj po wakacjach! Nawet 10 rat RRSO 0% do spłaty po 3 miesiącach
5 min
1 porcja

Japońska sproszkowana zielona herbata matcha używana jest podczas ceremonii picia herbaty oraz jako dodatek do potraw. Można ją także spożywać w domu jako zdrowy zamiennik kawy - herbata ta bowiem zawiera tyle samo kofeiny, jednak dzięki wolniejszemu jej wchłanianiu pozyskana energia utrzymuje się na dłużej, a efekty uboczne są mniej odczuwalne. Ponadto jest ona źródłem przeciwutleniaczy, które m.in. korzystnie wpływają na skórę, poprawiają koncentrację i pamięć oraz przeciwdziałają niektórym niebezpiecznym chorobom. Poniżej przedstawiamy prosty i szybki w wykonaniu przepis.

kalorie
8
tłuszcze
0.01g
nasycone
0g
cukry
1.74g
sól
0.5mg
białka
1g
węglowodany
1.80g
Matcha
herbata matcha
1/2 łyżeczki
ciepła woda (75-80°C)
60 + 180 ml
cukier, syrop klonowy lub miód
opcjonalnie

Łączenie proszku z wodą

Do miseczki lub filiżanki wsyp sproszkowaną herbatę, przesiewając ją przez sitko w celu pozbycia się grudek. Dodaj 60 ml ciepłej wody. Używając specjalnej japońskiej trzepaczki lub niewielkiej zwykłej wymieszaj składniki. Z pomocą nadgarstka energicznie wykonuj ruchy przypominające literę "M" lub "W" do momentu powstania bąbelków powietrza. Następnie ubij powierzchnię mieszaniny, tak by powstała na niej piana.

Dodawanie reszty wody i opcjonalnego słodzika

Gdy mieszanka herbaty oraz wody będzie dokładnie wymieszana i ubita dolej pozostałe 180 ml wody. Ponownie wytrzep i ubij do wytworzenia się piany. Jeśli chcesz dodaj wybrany słodzik według własnego uznania.