Japońska sproszkowana zielona herbata matcha używana jest podczas ceremonii picia herbaty oraz jako dodatek do potraw. Można ją także spożywać w domu jako zdrowy zamiennik kawy - herbata ta bowiem zawiera tyle samo kofeiny, jednak dzięki wolniejszemu jej wchłanianiu pozyskana energia utrzymuje się na dłużej, a efekty uboczne są mniej odczuwalne. Ponadto jest ona źródłem przeciwutleniaczy, które m.in. korzystnie wpływają na skórę, poprawiają koncentrację i pamięć oraz przeciwdziałają niektórym niebezpiecznym chorobom. Poniżej przedstawiamy prosty i szybki w wykonaniu przepis.

Łączenie proszku z wodą
Do miseczki lub filiżanki wsyp sproszkowaną herbatę, przesiewając ją przez sitko w celu pozbycia się grudek. Dodaj 60 ml ciepłej wody. Używając specjalnej japońskiej trzepaczki lub niewielkiej zwykłej wymieszaj składniki. Z pomocą nadgarstka energicznie wykonuj ruchy przypominające literę "M" lub "W" do momentu powstania bąbelków powietrza. Następnie ubij powierzchnię mieszaniny, tak by powstała na niej piana.
Dodawanie reszty wody i opcjonalnego słodzika
Gdy mieszanka herbaty oraz wody będzie dokładnie wymieszana i ubita dolej pozostałe 180 ml wody. Ponownie wytrzep i ubij do wytworzenia się piany. Jeśli chcesz dodaj wybrany słodzik według własnego uznania.