Spring-summer rolls
Spring rolls i summer rolls to prosta w wykonaniu przekąska kuchni azjatyckiej. W dodatku jest ona zdrowa i niskokaloryczna. Jej składniki można obecnie znaleźć w sklepach azjatyckich, co ułatwia przygotowanie sajgonek we własnej kuchni. Pełne świeżości nadzienie sprawia, że będą one nie tylko świetną przekąską w domu, ale i będzie je można przygotować np. na wiosenny lub letni piknik - sajgonki są łatwe w transporcie i można je wygodnie spożywać dłońmi. Poniżej przedstawiamy dwa pomysły na spring-summer rolls, którym sprostają również początkujący.

Przepis I - przygotowanie składników wypełnienia
Krewetki obierz i wykrój. Następnie ugotuj je, wrzucając do wrzątku na 2-3 minuty. Gotowe odcedź. Przekrój na połówki. Liście sałaty obmyj, osusz, po czym podziel na mniejsze kawałki siekając je drobno. W międzyczasie w dodatkowym rondelku o średniej wielkości zagotuj wodę. Po osiągnięciu wrzenia wrzuć do niej makaron ryżowy (do tego przepisu potrzebujesz ok. 60 g), gotuj według czasu podanego na opakowaniu, po czym odcedź i spłucz zimną wodą..
Przepis I - przygotowanie arkuszy, nadziewanie i zwijanie
Dużą miskę lub głęboki talerz napełnij ciepłą wodą. Zanurz pojedynczy arkusz papieru ryżowego na około 1 sekundę, by lekko zmiękł (ważne by arkusze nie moczyły się zbyt długo). Następnie przenieść go na powierzchnię roboczą i rozłóż płasko. Nałóż składniki nadzienia tak, by z każdej strony arkusza pozostało około 5 cm wolnego miejsca. Na samym środku umieść dwie połówki krewetek. Dodaj garść makaronu ryżowego i sałaty oraz trochę posiekanych bazylii, mięty i kolendry. Złóż boki do środka, po czym zawiń mocno, zaczynając od miejsca gdzie znajduje się nadzienie. Powtórz z pozostałymi arkuszami i składnikami wypełnienia. Przepis jest na około 8 porcji.
Sosy do I przepisu
By przygotować pierwszy z dwóch sosów należy w niewielkiej miseczce wymieszać ze sobą sos rybny, sos czosnkowy chili, wodę, sok z limonki, starty lub zmiażdżony ząbek czosnku oraz cukier. W osobnym naczyniu należy przygotować drugi dodatek, łącząc sos hoisin z posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Przepis II - przygotowanie składników wypełnienia
Opakowanie makaronu ryżowego ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Gotowy dokładnie odcedź i przelej zimną wodą. Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki lub podziel na plastry z pomocą obieraczki. Ogórka szklarniowego podziel na cienkie, podłużne fragmenty. Czerwoną kapustę posiekaj, a mango obierz i pokrój na mniejsze kawałki. W między czasie ugotuj krewetki.
Przepis II - przygotowanie arkuszy, wypełnianie i zwijanie
Arkusze papieru ryżowego przygotuj pojedynczo podobnie jak przy pierwszym przepisie, mocząc je jedynie przez kilka sekund, by nie zmiękły zbyt mocno. Umieść arkusz na desce lub blacie. Na środku umieść składniki wypełnienia, dozując je tak, by starczyło ich na około 15 porcji. Następnie zawiń boki, i zroluj jak burrito, mocno trzymając składniki, tak by były one ciasno ze sobą zbite.
Sos do II przepisu
Używając np. robota kuchennego połącz słodki sos chili, sos hoisin i sos sojowy z masłem orzechowym (możesz użyć zarówno masła z kawałkami orzechów jak i bez nich). Miksuj do uzyskania gładkiej masy, a następnie przełóż do innego naczynia.
Serwowanie rolek
Przygotowane rollsy można serwować na przykład na tacy lub talerzyku, podając obok sosy w niewielkich miseczkach. Dla dekoracji naczynie można przyozdobić np. pozostałymi listkami mięty.
Dodatkowe informacje
Przygotowane rollsy można spożyć od razu lub w ciągu 2-3 dni od przygotowania. W tym czasie jednak należy je odpowiednio zabezpieczyć i przechowywać w lodówce. Każdą z rolek należy owinąć fragmentem foli śniadaniowej - inaczej obeschną lub skleją się ze sobą, a następnie umieścić w hermetycznym pojemniku. Podobnie należy zrobić w celu ich transportu.