Sushi
Sushi to jedna z najbardziej znanych potraw japońskich przygotowana na bazie ryżu z często surowymi dodatkami w postaci m.in. owoców morza, ryb, wodorostów czy warzyw. Obecnie serwowana jest w restauracjach rozmieszczonych w wielu miejscach na świecie w postaci różnych wariantów. Jednak nie trzeba iść do restauracji, by skosztować sushi - jest ono proste do zrobienia w domu z dość łatwo dostępnych składników. Jedzone rękami lub pałeczkami doskonale nada się na przekąskę podczas imprezy czy w gronie znajomych, ciekawie się prezentując wśród innych dań. Poniżej przedstawiamy kilka prostych przepisów na sushi.

Przygotowanie ryżu
Ryż do sushi ugotuj według wskazówek na opakowaniu, tak by pochłonął wodę i stał się lepki. Dodaj ocet ryżowy, cukier i sól. Wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.
Sushi z wędzonym łososiem i awokado
Przygotuj 4 arkusze nori oraz 300 g ryżu zmieszanego z 2 łyżkami octu ryżowego i łyżeczką cukru. Przygotuj także 4 plastry wędzonego łososia. Obierz awokado, usuń z niego pestkę, a następnie pokrój jego połówki na plastry. Tak przygotowane fragmenty umieść w miseczce i polej sokiem z cytryny, obracając, by każdy kawałek był dobrze nim pokryty. Podziel szczypiorek i odstaw go na bok. Rozdziel ryż po równo na każdy z arkuszy nori, rozkładając go po ich powierzchni. Pozostaw około 1 cm wolnej przestrzeni u góry i na dole. Następnie umieść na ryżu plastry łososia oraz szczypiorek. Paski awokado umieść na środkowej części. Zawiń dolną część na nadzienie, po czym mocno zwiń w rulon, który uszczelnij zwilżając pozostałą końcówkę wodorostu. Powtórz tę czynność ze wszystkimi 4 arkuszami. Ostrym nożem podziel rulony na porcje, uzyskując około 32 kawałki sushi.
Sushi z łososiem i ogórkiem
Przygotuj 2 arkusze nori, 100 g wędzonego lub świeżego surowego łososia i 100 g ryżu wymieszanego z 25 ml octu i 1 łyżką cukru. Przygotuj również ćwiartkę ogórka, krojąc ją na paski i pozbywając się pestek. Rybę także podziel na mniejsze fragmenty. Ryż rozłóż równomiernie na arkuszach, pozostawiając nieco przestrzeni u góry i na dole. Następnie umieść pozostałe składniki, tworząc z nich równe poziome linie biegnące przez całą długość ryżu. Pokryj je odrobiną pasty wasabi (opcjonalne, dla ostrzejszego smaku). Zwiń każdy z arkuszy w ciasny rulon, uszczelnij zwilżonymi palcami, po czym podziel na mniejsze kawałki ostrym nożem.
Sushi z tuńczykiem na ostro
Wymieszaj 3 szklanki ugotowanego ryżu do sushi z 40 ml octu ryżowego, 1 łyżką cukru i 0,75 łyżeczki soli. Przygotuj 3 arkusze nori i rozłóż na nich ryż, używając palców by go równomiernie rozprowadzić. Każdy z nich posyp odrobiną nasion sezamu. Tuńczyka podziel na gładką pastę, po czym wymieszaj z sosem siracha i majonezem. Zieloną cebulkę pokrój drobno i połącz z rybą. Umieść tak przygotowaną mieszankę poziomo na ryżu, po czym zwiń każdy z arkuszy, uszczelniając je. Podziel na fragmenty, używając ostrego noża.
Philadelphia sushi roll
Wymieszaj 3 szklanki ugotowanego ryżu do sushi z 40 ml octu ryżowego, 1 łyżką cukru i 0,75 łyżeczki soli. Przygotuj 3 arkusze nori i rozłóż na nich ryż, używając palców by go równomiernie rozprowadzić. Przygotuj również 115 g wędzonego łososia, 115 g topionego serka i jednego ogórka. Pokrój je na podłużne kawałki. Posyp arkusze nasionami sezamu, po czym na rozmieść poziomo pozostałe dodatki, tak by tworzyły równą linię. Zwiń w ciasne rulony, uszczelnij i ostrym nożem pokrój na kawałki.
Natto sushi
Wymieszaj 3 szklanki ugotowanego ryżu do sushi z 40 ml octu ryżowego, 1 łyżką cukru i 0,75 łyżeczki soli. Przygotuj 3 arkusze nori i rozłóż na nich ryż, używając palców by go równomiernie rozprowadzić. Nabierz sporą ilość natto na łyżkę i umieść poziomo na ryżu, tworząc równy pasek. Powtórz z pozostałymi arkuszami. Zwiń każdy z arkuszy w ciasny rulon, uszczelniając go zwilżonymi wodą palcami. Następnie podziel je na fragmenty.
Uwagi dodatkowe
Podane kalorie zostały wyliczone na podstawie średniej z przepisów i są jedynie sugestią. Ilość podanych na liście składników dotyczy ilości potrzebnej do wykonania wszystkich przepisów. Sushi ma krótki termin przydatności, najlepiej spożyć je zaraz po jego przygotowaniu. By efektownie i szybko zrolować sushi, podłóż pod arkusz nori matę bambusową i zawijaj go z jej pomocą (mata podczas zawijania powinna z boku przypominać literę C).
Serwowanie sushi
Sushi serwuj na tacce, paterze, desce czy talerzu, umieszczając w pobliżu miseczkę z sosem sojowym i (opcjonalnie) miseczkę z marynowanym imbirem. Możesz też dodać miseczkę z pastą wasabi.