Znajdujesz się w środowisku testowym kuchniasklep.pl
Notice ImageKup na raty i spłacaj po wakacjach! Nawet 10 rat RRSO 0% do spłaty po 3 miesiącach
50 min
12-32

Sushi to jedna z najbardziej znanych potraw japońskich przygotowana na bazie ryżu z często surowymi dodatkami w postaci m.in. owoców morza, ryb, wodorostów czy warzyw. Obecnie serwowana jest w restauracjach rozmieszczonych w wielu miejscach na świecie w postaci różnych wariantów. Jednak nie trzeba iść do restauracji, by skosztować sushi - jest ono proste do zrobienia w domu z dość łatwo dostępnych składników. Jedzone rękami lub pałeczkami doskonale nada się na przekąskę podczas imprezy czy w gronie znajomych, ciekawie się prezentując wśród innych dań. Poniżej przedstawiamy kilka prostych przepisów na sushi.

kalorie
54
tłuszcze
1.5g
nasycone
0g
cukry
2g
sól
0.2g
białka
2.5g
węglowodany
8g
Sushi
ryż do sushi
9 szklanek + 400 g
ocet ryżowy
175 ml
cukier drobnoziarnisty
5 łyżek
sól
2,25 łyżeczki
nori
15 arkuszy
sos sojowy
wg uznania
marynowany imbir (opcjonalnie)
wg uznania
.
wędzony łosoś
215 g + 4 duże plastry
sashimi z tuńczyka
170 g
awokado
1 duża sztuka
ogórek świeży
1,25 sztuki
zielona cebulka
1 sztuka
świeży szczypiorek
1 pęczek
sok z cytryny
0.5 z jednej sztuki
pasta wasabi
wg uznania
nasiona sezamu
wg uznania
sos siracha
4 łyżeczki
majonez
4 łyżeczki
ser topiony
115 g
natto (fermentowane nasiona soi)
2 opakowania po 50 g

Przygotowanie ryżu

Ryż do sushi ugotuj według wskazówek na opakowaniu, tak by pochłonął wodę i stał się lepki. Dodaj ocet ryżowy, cukier i sól. Wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.

Sushi z wędzonym łososiem i awokado

Przygotuj 4 arkusze nori oraz 300 g ryżu zmieszanego z 2 łyżkami octu ryżowego i łyżeczką cukru. Przygotuj także 4 plastry wędzonego łososia. Obierz awokado, usuń z niego pestkę, a następnie pokrój jego połówki na plastry. Tak przygotowane fragmenty umieść w miseczce i polej sokiem z cytryny, obracając, by każdy kawałek był dobrze nim pokryty. Podziel szczypiorek i odstaw go na bok. Rozdziel ryż po równo na każdy z arkuszy nori, rozkładając go po ich powierzchni. Pozostaw około 1 cm wolnej przestrzeni u góry i na dole. Następnie umieść na ryżu plastry łososia oraz szczypiorek. Paski awokado umieść na środkowej części. Zawiń dolną część na nadzienie, po czym mocno zwiń w rulon, który uszczelnij zwilżając pozostałą końcówkę wodorostu. Powtórz tę czynność ze wszystkimi 4 arkuszami. Ostrym nożem podziel rulony na porcje, uzyskując około 32 kawałki sushi.

Sushi z łososiem i ogórkiem

Przygotuj 2 arkusze nori, 100 g wędzonego lub świeżego surowego łososia i 100 g ryżu wymieszanego z 25 ml octu i 1 łyżką cukru. Przygotuj również ćwiartkę ogórka, krojąc ją na paski i pozbywając się pestek. Rybę także podziel na mniejsze fragmenty. Ryż rozłóż równomiernie na arkuszach, pozostawiając nieco przestrzeni u góry i na dole. Następnie umieść pozostałe składniki, tworząc z nich równe poziome linie biegnące przez całą długość ryżu. Pokryj je odrobiną pasty wasabi (opcjonalne, dla ostrzejszego smaku). Zwiń każdy z arkuszy w ciasny rulon, uszczelnij zwilżonymi palcami, po czym podziel na mniejsze kawałki ostrym nożem.

Sushi z tuńczykiem na ostro

Wymieszaj 3 szklanki ugotowanego ryżu do sushi z 40 ml octu ryżowego, 1 łyżką cukru i 0,75 łyżeczki soli. Przygotuj 3 arkusze nori i rozłóż na nich ryż, używając palców by go równomiernie rozprowadzić. Każdy z nich posyp odrobiną nasion sezamu. Tuńczyka podziel na gładką pastę, po czym wymieszaj z sosem siracha i majonezem. Zieloną cebulkę pokrój drobno i połącz z rybą. Umieść tak przygotowaną mieszankę poziomo na ryżu, po czym zwiń każdy z arkuszy, uszczelniając je. Podziel na fragmenty, używając ostrego noża.

Philadelphia sushi roll

Wymieszaj 3 szklanki ugotowanego ryżu do sushi z 40 ml octu ryżowego, 1 łyżką cukru i 0,75 łyżeczki soli. Przygotuj 3 arkusze nori i rozłóż na nich ryż, używając palców by go równomiernie rozprowadzić. Przygotuj również 115 g wędzonego łososia, 115 g topionego serka i jednego ogórka. Pokrój je na podłużne kawałki. Posyp arkusze nasionami sezamu, po czym na rozmieść poziomo pozostałe dodatki, tak by tworzyły równą linię. Zwiń w ciasne rulony, uszczelnij i ostrym nożem pokrój na kawałki.

Natto sushi

Wymieszaj 3 szklanki ugotowanego ryżu do sushi z 40 ml octu ryżowego, 1 łyżką cukru i 0,75 łyżeczki soli. Przygotuj 3 arkusze nori i rozłóż na nich ryż, używając palców by go równomiernie rozprowadzić. Nabierz sporą ilość natto na łyżkę i umieść poziomo na ryżu, tworząc równy pasek. Powtórz z pozostałymi arkuszami. Zwiń każdy z arkuszy w ciasny rulon, uszczelniając go zwilżonymi wodą palcami. Następnie podziel je na fragmenty.

Uwagi dodatkowe

Podane kalorie zostały wyliczone na podstawie średniej z przepisów i są jedynie sugestią. Ilość podanych na liście składników dotyczy ilości potrzebnej do wykonania wszystkich przepisów. Sushi ma krótki termin przydatności, najlepiej spożyć je zaraz po jego przygotowaniu. By efektownie i szybko zrolować sushi, podłóż pod arkusz nori matę bambusową i zawijaj go z jej pomocą (mata podczas zawijania powinna z boku przypominać literę C).

Serwowanie sushi

Sushi serwuj na tacce, paterze, desce czy talerzu, umieszczając w pobliżu miseczkę z sosem sojowym i (opcjonalnie) miseczkę z marynowanym imbirem. Możesz też dodać miseczkę z pastą wasabi.